Végre mi játszunk fehérrel

2011.05.03. 13:20 bede

Azt mindjárt az elején szögezzük le, hogy a Madrid nem fog se nekirohanni a Barcelonának, se nyílt sisakkal játszani, se semmi ilyesmi. Az eddigi három meccs és az ezeket övező hisztéria éppen arról szólt, hogy Mourinhóban még mindig benne van az őszi 5-0, és belehalna, ha még egy ilyen megalázó vereséget el kellene szenvednie. Ha nyíltan játszana, akkor pedig lenne erre esélye – így hát nem fog nyíltan játszani.

A Madrid eddig mindhárom meccsen gyakorlatilag ugyanazt focizta. Átengedte a labdát a Barçának, aztán remélte, hogy egy kontrából sikerül egy győztes gólocskát összekaparni. Ma a Madridnak 90 percben két gól kell, így olyan taktikával fognak játszani, ami éppen erre elég. Megpróbálnak szerezni egy gólt az első félidőben, aztán a másodikban még egyet. A hosszabbításban meg jöjjön, aminek jönnie kell.

Ennek megfelelően csak minimálisan támadóbb Madridra számíthatunk, amely, amikor a Barçánál van a labda, pont ugyanolyan zártan és agresszíven fog védekezni, mint eddig. A támadásaik mások lesznek, igyekeznek majd megbecsülni a labdát, és Özil vezetésével türelmesen építkezni, nem csak Cristianotól és Di Mariától várni az egyéni megoldást. Mourinho tudja, hogy az eddig megszokott 30 százalékos labdabirtoklásukkal egy gólt is csak szerencsével lehet találni, kettőt pedig gyakorlatilag lehetetlen, így nincs más választásuk, mint megpróbálni megtartani a labdát.

BL-ben soha, senki nem fordított meg 0:2-őt, a Barcelona semmilyen versengésben nem adott el a Camp Nouban egy ilyen idegenben szerzett előnyt. A Madrid 2007 óta gólt sem lőtt a Camp Nouban, az utóbbi 60 látogatásukból összesen kétszer tudtak két góllal nyerni. Amióta Pep az edző, a Barcelona egyetlen egyszer kapott ki otthon két góllal. A statisztikát bárhogy forgatjuk, mindenképpen mellettünk szól, azonban nem ezért fog a Barça tovább jutni.

A legjobb hír a Barcelonának, hogy a negyedik meccsen végre mienk a pálya., Mi döntjük el, milyen hosszú legyen a fű, meg legyen-e locsolva, és persze a stadion buzdítása is mellettünk szól – ez azért így együtt nagyjából annyit jelent, mint sakkban végre fehérrel játszani. Ez, és a 2:0-ás előny együtt már nagyon sok a javunkra.

Ma a Madridnak lesz a legfontosabb hiányzója. A Barcelona hátvédsora papíron nem tűnik az igazinak, de valójában éppen a BL-elődöntő első meccsén derült ki, hogy Puyol még bírja a tempót balhátvédként, és a Mascherano-Piqué páros nagy csapat ellen is meg tudja védeni magát. Pepét viszont lehetetlen pótolni. A portugál vadállati agresszivitásával mindhárom eddigi meccsen a Madrid gerince és vezéregyénisége volt egyszemélyben.

Lass nem fogja tudni pótolni Pepét, a rombolót, vezéregyénisége pedig végképp nem lesz a Madridnak. Erre Cristiano Ronaldo alkalmatlan, mert primadonna, Xabi Alonso alkalmatlan, mert úriember, Casillas meg a kapuból nehezen fanatizálja tíz társát. A Madrid így törékenyebb lesz középpályán, ami nagyon nagy előny a Barcelonának.

Guardiolának egyetlen dolgot kell eldöntenie a meccs előtt, nevezetesen hogy maradjon-e a múltkor kiválóan működő Busquets-Xavi-Keita hármas középen, vagy a Madrid meggyengülésével és Iniesta visszatérésével érdemes-e ezen változtatni. Az biztosnak tűnik, hogy Iniesta, ha tényleg meggyúgyult, akkor kezdő lesz. Az viszont kérdéses, hogy hol játszik majd, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha Pep hagyná a középpályán az izmot, és inkább a táma sorban módosítana. Pedrónak hetek óta nem megy a játék, így egy Iniesta-Messi-Villa felállás teljesen reális lehet.

Szép lenne most úgy megverni a Madridot, hogy 11-en maradnak végig a pályán. Sajnos ez nem rajtunk múlik, hanem hogy végre hajlandóak lesznek-e brutális szabálytalanságok nélkül lejátszani a 90 percet. Mourinho nem lehet ott a kispadon, így talán kevesebb lesz a műsor a partvonal mellett is, és a meccs után is kivételesen kevesebb lehet a hiszti.

A Barcelonának fehérrel játszva még egy minimális vereség is elég a továbbjutáshoz. Eg gólt legalább rúgni kell, mert annyit a Madrid is fog, és 0:1-nél lehetne idegeskedni. Aztán jó lesz végre otthon ünnepelni egyet.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://barcamadrid.blog.hu/api/trackback/id/tr962874361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzob 2011.05.03. 14:05:08

+no hiszti
+no Pepe
+Iniesta
+akár Abidal
+Nou Camp
ha megy a guriga, a Reálnak semmi esélye :D

amfiteatrum 2011.05.03. 15:09:12

Csak a rend kedvéérét: sakkban világossal és sötéttel játszanak, a Real a fehér...

nlght84 2011.05.03. 15:34:58

amfiteatrum 2011.05.03. 15:09:12

a barca fog fehérben játszani

Egyébként én bírtam murinnyót mint edzőt, de minden meccsen csökken a lelkesedésem. Ha most is védekezőtaktikával jön ki a reál, akkor innentől ellene szurkolok. Színészkedés és antifoci? Kinek jó ez? Kéne egy szabálymódosítás, amivel 10 gól lesz átlagban egy meccsen. Szégyen, hogy minden héten van olyan meccs Európában valamelyik első osztályban, ami 90 perc után 0-0. El kéne gondolkodni, hogy miért jó például a les szabály? Hogy ne szakadjon szét a mezőny? De kérdem én melyik jobb? Ha 50 m2-en betömörül a 22 focistából 20 és egy meccsen látunk 1-2 gólt átlagban. Vagy ha eltörlik a lest, szétszórt lesz a mezőny, de lesz hely cselezni (amiből jelenleg kb. 5öt látunk 90 perc alatt), és látunk kb. 10 gólt átlagban. Valamint azt is megváltoztatnám, hogy csak 3-at lehessen cserélni. Ez is egy idejét múlt, konzervatív szabály. Vagy legalább visszaállhasson a csere 10 perc pihenő után.

Szóval tényleg kéne valami szabály módosítás, hogy izgalmasabb legyen egy meccs, mert az utóbbi időben a színészkedés, a reklamálás, bíró manipulálása és a betömörülés lett a taktika, de nem csak a reálnál, hanem a legtöbb válogatott meccsen is (jó példa a legutóbbi vb (kivéve a német-uruguay meccs)).

Kentetsu 2011.05.03. 15:47:10

@amfiteatrum: De a fehér kezd, ezért írta bede, hogy végre fehérrel játszunk, nálunk az előny

Melchi Zadok 2011.05.03. 16:07:48

ugyanakkor a mai meccsel kapcsolatban sajnos nincsenek baljóslatú megérzéseim, ergo rossz előérzetem van :))

smartdrive 2011.05.03. 16:23:48

azért előre lehetett sejteni, hogy az első három meccs csak a felvezetés lesz a fináléhoz

(függetlenül attól, hogy ki milyen esélyekkel jut ide)

Pampák Bikája 2011.05.03. 16:25:50

@nlght84:
időnként felhorgad ez a "változtassunk a szabályokon"-műsor (növeljük meg a kaput, rúgjuk a taccsot csökkentsük a mezőnyjátékosok számát etc.), aztán szerencsére mindig jön egy vagy több zseni, aki a régi szabályok mellett is tud igazi új fazont, rendszert hozni a játékba. Az antifutball pápái (Herrera, Mourinho) mindig egy válságos időszakban szoktak feltűnni, és villogni, amikor úgy tűnik, hogy az addig divatos játékrendszer lehetőségei kimerülőben vannak és a középcsapatok is megtanulják levédekezni ezt, vagy éppen hasonlóan játszani, mint a korábbi úttörők. Most csak annyi a különbség, hogy lerövidült a válságidőszak, mert Mourinhoval egy időben már itt a Barca-újítás, a technikás-kombinatív-rövidpasszos-kényszeritős tikitaki. (Ami persze lényegében már volt - ha lassított, a játékposztokat még szigorúbban vevő verzióban is: lásd a osztrák Wundermanschaftot a múlt század 30-as éveiben, vagy a magyar Aranycspatot másfél-két évtizeddel később.) Ha jól érzékelem, aki most újít errefelé tart - legfőképpen a brazilokkal fleturbózott ukránok, de valami ilyesmire törekszik évek óta az Arsenal, mostanában pedig az újjászületni készülő Ajax, és néhány portugál élcsapat is. Szerintem most sem kell szabályokat változtatni: Mourinho hamarosan az emlékezet homályába vész, és a Real gyorsan összevásárol egy az újmódi szerint focizni képes legénységet. Felteszem akkorra, mikor a Barca-csillag (fájdalmamra) leáldozóban lesz.

Dottore 2011.05.03. 16:35:18

@nlght84:
te sem láttál még 5ös bőrbogyót közelről...

solitaire 2011.05.03. 17:38:21

Az azért nem igaz, hogy a Barca sohasem adott le ilyen előnyt. 1984-85-ös KEK, Metz-Barca 2:4, a visszavágón Barca-Metz 1:4 1:0-ról. Mondjuk én speciel nem szeretném, ha most a történelem ismételné magát.

flea 2011.05.03. 17:44:36

Tudom, nem ez a lényeg, hülye spellingnazi, meg minden, de nem lehetne a rászokással vetekedő tempóban, sitty-sutty leszokni erről az állatságról, hogy "0-2-őt", meg "2-0-ás"? "Kettőőt"? "Nulláás"? Noooormális?

(Helyesen: 0-2-t, 2-0-s. Ahol kötőhang van, pl. öt -> ötös, ott kiírjuk: 5-ös, de ahol nincs, ott nem írunk feleslegesen oda egy hangot a szám végéről. Még logikus is, pedig a helyesírás amúgy sokszor nem az.)

nlght84 2011.05.03. 20:56:55

@Pampák Bikája: attól még hogy mondasz 3 csapatot egész Európából, akik támadófocit játszanak az nem fogja eltüntetni az unalmas meccseket, mert a meccsek 95%-a unalmas, pontatlan passzokkal teli, nincsenek cselezések, csak betömörülés a 16-os környékén, néha van 1 kontragól. De tedd a kezed a szívedre és mondd azt, hogy nem lenne jobb a 10 gól meccsenként, a sok cselezés és a több csere lehetőség. Csak a lest kéne kiszedni a játékból.

nlght84 2011.05.03. 21:05:32

@Dottore: te meg miről beszélsz? bőrbogyó? manapság már inkább műanyagbogyóról beszélünk, mert totál szintetikus az egész. Meg hogy jön ide a hozzászólásomhoz?

Dottore 2011.05.03. 22:13:24

@nlght84: úgy jön kérlek, hogy ilyen aranysárgarépa díjas zöldségeket csak olyan hordhat össze, aki még életében nem rúgott labdába.

nlght84 2011.05.04. 00:41:25

@Dottore:
Igazad van én csak a kispályás fociban vagyok otthon, a nagy pályásat csak nézem, de egyre kevesebb kedvel.
Azonban egy érvet nem hoztál még fel, ezért kénytelen vagyok egy hülye trollnak tekinteni, amíg le nem teszel egy értelmes hozzászólást. Már a bőrbogyóból is következtethettem volna, hogy valami "szuperszakértő" vagy, aki a 90-es években rugdosta a utoljára a bőrbogyót. De a fórumozás első szabálya: don't feed the troll. Szal hagyjuk is abba inkább.

flea 2011.05.04. 12:08:33

@nlght84: szerinted miért van az, hogy kispályán nincs les, rendes pályán meg van?

nlght84 2011.05.05. 15:11:30

@flea:
Már írtam, ha elolvastad volna. Azért, hogy ne egész pályán játszanak, hanem csak egy részén. Ezzel megakadályozva, hogy ne 10 gól legyen egy meccsen, hanem 1-2 átlagban.
De akkor én is megkérdezem: melyik a jobb szerinted az 1-2 gól, kevés cselezés és a színészprimadonnák vagy a gyors iram, sok cselezés és a 10 gól átlagban?

Pampák Bikája 2011.05.05. 15:29:14

@nlght84:
kívülről, szabálymódosításokkal aligha lehet megreformálni a játékot. Ha unalmas a foci, a publikum nem megy ki a a stadionba, nem ül a tévé elé. Ez bőven elég a változás generálásához, mivel a fociüzletben érdekeltek irtózatosan fogják nyomatni, hogy szülessen valami eladható. Ilyenkor azután megy az agyalás, és mit tesz isten, az esetek többségében jönnek az új formációk és a hozzájuk rendelt játékoszsenik. Ez eddig is mindig így volt: mindig volt csapat, játékos aki képes volt újra értelmezni a régi kereteket. Emlékezz csak a maga idejében milyen reveláció volt a magyar aranycsapat, a fehér balettet játszó régebbi Real, a brazilok, a Dinamo Kijev, az Ajax, a holland, a dán, a francia válogatott, és legújabban a Barca. Nekem a Reallal pillanatnyilag az a bajom, hogy a régi játékrendszer felől közelítve (plusz sportszerűtlenségek) próbálják megfogni Messiéket, és egyelőre a MU-ból sem néz ki több - ezért is kívánom, hogy az idei BL-döntőt a Barca nyerje. mert ők képviselik az érdekes, szép kreativ focit. Persze nyilván nem örökké...

flea 2011.05.05. 16:05:47

@nlght84: tehát ha jól értem, te azt állítod, hogy a lesszabály célja a bejátszott terület, illetve a gólok számának csökkentése?

Barca-Madrid

Az év futballeseménye, oda-vissza és még kétszer egymás ellen a világ két legjobb csapata. Vigyázat! Szándékosan elfogult írásokat tartalmaz!

Friss topikok

  • haszán: @gömbgilisz legalább kétgólos real-győzelem lesz holnap (2011.08.13. 22:51) Iker a négy meccs madridi MVP-je
  • robot_: @grayman89: fuj bazmeg, elolvastam vegig az ömlengésed... bazmeg... egyszeruen a vilag egy jobb h... (2011.05.07. 14:53) Alvessel nem nagyon törődtek a társai
  • flea: @nlght84: tehát ha jól értem, te azt állítod, hogy a lesszabály célja a bejátszott terület, illetv... (2011.05.05. 16:05) Végre mi játszunk fehérrel
  • Pampák Bikája: @Guss Grissom: mutogatni való kis pöcs fagy fiacskám. Zsidózni persze nem itt kell, hanem a te csa... (2011.05.05. 15:10) Mourinho már megint csalni fog
  • karikaV43: Mi lenne ha a realisták saját blogjukba trollkodnának.Elég volna gratulálni és ennyi,mit bíróztok ... (2011.05.04. 21:15) Rutinmunka

Linkblog

Archívum

süti beállítások módosítása