Pep: a bajnokság mondja el a legtöbbet

2011.04.22. 21:36 bede

A rá jellemző finom stílusban szúrt oda egyet a Real Madridnak pénteki sajtótájékoztatóján Pep Guardiola. Az Osasuna elleni szombati bajnokit megelőzően Pep arról is beszélt, hogy most az egyetlen dolog, ami számít, az ez a következő meccs, ami szerinte ugyanolyan kemény lesz, mint két hete az Almería elleni, amelyet csak vért izzadva tudott megnyerni a Barcelona. Szerinte a bajnoki cím most már nagyon közel van, ezért kell még egy utolsó erőfeszítést tenné, hogy a csapat megszerezze azt a címet, amely a legtöbbet mond el a képességeiről.

Természetesen sok kérdés érkezett a szerdai kupadöntővel kapcsolatban is. "Azt hihetik, hogy a stílusunkba mint valami kifogásba kapaszkodunk így utólag. De nem erről van szó, egyszerűen mi ilyenek vagyunk. Ez nem egy taktika, amit eltervezünk a meccsek előtt, hanem hogy én gondolkodom a fociról, és amíg itt dolgozom, így is marad. Játszunk, támadunk, és kész. Ezt próbálom mindig elmondani a játékosoknak is. Jövő héten a Bernabeuba is támadni megyünk, és lehetőleg gólokat szerezni."

Pep arról is beszélt, hogy dolgozták fel játékosai a vereséget. "Akkor kellene szomorúnak lennünk, ha szörnyen játszottunk volna, de erről szó sincs. A sportban az ember többször veszít, mint nyer. Aki ezt nem tudja feldolgozni, az fusson többet, hogy elmúljon a dühe. Nyolc ponttal vezetünk a Madrid előtt a bajnokságban, harmadik évben vagyunk ott a BL elődöntőjében. Teljesen elégedett vagyok."
 

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://barcamadrid.blog.hu/api/trackback/id/tr582848530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TikiTaka 2011.04.22. 22:09:54

Olyan egyszerűnek tűnik a foci, mint sport amikor Guardiola beszél róla.
"Játszunk, támadunk, és kész"
Ilyen egyszerű, hatékony és szép. Nem az a jó edző aki hosszú taktikai elemzéseket végez és csak ezt és a győzelmet látja/ tartja szem előtt.
A jó edző az aki ki tudja hozni csapatából a maximumot és azt hosszabb ideig meg is tudja tartani. A nagyon jó edző az aki ezt úgy tudja elérni, hogy közben a nézők is élvezzék. A klasszis edző pedig aki ezeken felül valami újat teremt a fociban. Márpedig Guardiola ezt mind elérte, ráadásul ilyen fiatalon.
Mourinho "csak" egy jó edző.

smartdrive 2011.04.22. 22:13:53

negyedik évben. ne csak magára gondoljon

robot_ 2011.04.22. 22:31:45

@TikiTaka:
Mourinho egy klasszisedző. Guardiola-rol meg azt sem tudjuk jo-e. Olyan csapatot vett át, ami már nagyrészt kész volt, a "tiki-taka"-t, (ertsd a Cruyff féle totalis futballt, mert ezt vettek at) mar a La Masiaban megtanulta az osszes helyi neveles, a tobbi vasarolt sztar meg azert johetett ide, mert eleg jo szinvonalon nyujta amilyen funkciora vasaroltak. Ha Guardiola egy korábbi Porto szinvonalanak megfelelo Getafe-val lesz BL gyoztes (ld. Mourinho) akkor jo edzo lesz, ha eleve ket kulonbozo csapattal is eljut idaig akkor mar igazan jo. Most egy felkesz csapat iranyitoja, aki maga bevallasa szerint is csak egyfajta focit ismer, es csak azt tudja jatszatni. (lasd: www.as.com, mai focimlap)

robot_ 2011.04.22. 22:34:25

megjegyzem az csak kulon nehezseg, hogy Mourinho 6 honapja van itt, es a kezdocsapat tobb jatekosa is, akiket o vett meg, mindenkinek ossze kell meg szoknia, es ő ennyi ido alatt epitett egy sokkal utokepesebb Madridot mint ami az elozo evekben lathattunk. Ilyen egy klasszisedzo. Ha 3. BL cimét is megnyeri (lehet nem iden de tuti meg fogja) Akkor a valaha élt egyetlen edzo lesz aki ezt elmondhatja magarol hogy 3 kulonboz csapattal is meg tudta nyerni a Bajnokok Ligajat. Persze akkro se lesz nagy edzo, mi? :)
Amit Guardiola adott a futballnak az némi ifnomhangolas a rendelkezesre allo jatekoskerettel. Az alapjait ennek a futballnak mar nagyon regen kitalaltak.

TikiTaka 2011.04.22. 22:54:26

@robot_:
Filozófia kérdése.
Neked csak az elnyert trófeák mennyisége számít, neked ez a filozófiád. Ilyen tekintetben Mourinho jó edző, és ha így definiálod egy edző jóságát, akkor tekinthetjük klasszisnak is.
Viszont ő nem adott semmi újat a focinak. 7 védővel és 0 csatárral kiállni nem nagy was ist das.
Ezzel szemben Guardiola továbbfejlesztette az általad is említett Cruyff féle játékot. Az emberek ma leginkább a Barca szép játékáról beszélnek, nem pedig Mourinho teljesítményéről.

Az pedig nem olyan egyszerű, hogy Guardiola jó csapatot vett át, Mourinho pedig rosszat. Épp ellenkezőleg.
2008-ban a Barcelona eléggé szét volt esve és nem találta a helyét, majd jött Pep és meg is nyert mindent. Olyan lépéseket is meg mert húzni, mint pl. Ronaldinho elküldése. A szép és hatékony játékot amit a Barca Pepp első szezonjában produkált nem a szél fújta oda. Az leginkább az ő érdeme, még ha ezt sokan nem is veszik észre.

Ps: Porto akkoriban egy igen jó kerettel rendelkezett, pl. Evra vagy Deco. És manapság is jók, nem hasonlíthatók össze egy Getafe-val.

TikiTaka 2011.04.22. 22:59:56

@TikiTaka:

A total footbal alapjait Cruyff helyezte le (sőt, ha a kezdetektől akarunk menni, akkor egy Ausztriai csapat még a 30-as években, ha jól tudom), de Pepp tökéletesítette, továbbfejlesztette. Ezen felül pedig a "minden áron nyerni akarok" filozófia mellett vissza nyúlt a foci alapjaihoz, és a mai pénz dominálta professzionális fociban vissza is hozta azt a szellemiséget, mégpedig, hogy ez egy játék és célja a szórakozás, a közönség szórakoztatása is. A két filozófiát pedig sikeresen ötvözte.
Újat teremtett.

robot_ 2011.04.22. 23:45:49

@TikiTaka:
"Neked csak az elnyert trófeák mennyisége számít, neked ez a filozófiád."
nem, nem ez.

"Viszont ő nem adott semmi újat a focinak."
Na.. eeez az ami filozófia kérdése. Ugyanis - ha már te is vag yannyira arrogáns hogy "az emberek" nevében beszélj - az emberek nagy resz eazt mondta hogy nincs ellenszere ennek a focinak amit a Barca csinal. És van. És hány edző találta meg a világon?
Egy dolgot felejt el mindenki. Pep Guardiola és csapata azért beszél konnyen mert egy igen konnyen észlelhető csusztatást enged meg magának:
Félpáylára felhozza szinte a védelmét igy a kozeppalyasok kozul szelen es kozepen is szinte mindenki reszt vesz a tamadasban, a csatarok meg jo hogy a golvonalon kivul allnak. A Barca kipasszolja a goljai nagy reszt.. (nehany Dani Alves bombatol eltekintve, de errol inkabb leszoktatni igyekszenek a csapatnal)
Vagyis az egesz ugy kezdodik, hogy az ellenfel belekenyszerul egy olyan helyzetbe hogy egy ilyen aparatus ellen kell vedelmet felallitania. De ez a vedelem REakció.. az akció az ahogy a Barca felall, utanna meg megy a szoveg a kontrabol kapnak golt, hogy "csak mi akartunk focizni". Egy fenét. A geometria viszonylag szaraz dolog. Adott teruletrol kivonja az emberei nagyreszet akkor a sajat terfelen tobb teret hagy. A Barca ellen igy lehet nyerni, mert ilyen opciokat hagy. Ilyen a stilusuk. Hogy ez jo-e vagy sem... ez a filozofia kerdese. Szerintem sose volt szep a Barca jateka Ronaldinho ota, akit mellesleg akkor rakott ki a "bátor" P.G. mikro mar szarul jatszott.
Nincs egy csel.. mert akkor a varazslatos labdatartasi arany meg passzok szama elhullana. Rossz, csunya iranyba vitte el a totalis futballt.
ha jon szembe valaki csel nelkul a legkozelebb allohoz rakjak a labdat. Nem szep ez csak szakaszosan gyors, es sok labdaerintesbol szuletnek a golok. Mourinho az egyetlen olyan edzo aki megtalalta ennek az ellenszeret, es mindenki altal legyozhetetlennek hitt Barcat megverte 1 even belul 2 csapattal, melyeket mind maga tervezte, rakta ossze. Ha meg a Portot hozod... hat lehet hogy nem volt szar csapat, de o csinalt nagy focistaka az ottaniakbol, mindenesetre kisebb csapat volt mint amit Guardiola atvett.
A Chelsea is evekig vergodott, es vegul o hozt ameg a sikert, pedig a klasszisok adottak voltak. Guardiolanak meg nagyon sok dolgot kell tennie azert hoyg a Mourinho kategoriajaba essen.

robot_ 2011.04.22. 23:53:18

@TikiTaka:
"Ezen felül pedig a "minden áron nyerni akarok" filozófia mellett vissza nyúlt a foci alapjaihoz, és a mai pénz dominálta professzionális fociban vissza is hozta azt a szellemiséget, mégpedig, hogy ez egy játék és célja a szórakozás, a közönség szórakoztatása is."

Ezt en a magam reszerol - minden szemelyeskedés nélkül - a világ talán legbutább, legnaivabb hulyesgenek tartom. Minden.. meg a politika es a hadviselés is a gazdasag eszközei, jatszoterei. A 21. szazadi giga futballklubok mogott annyira sok valogatottan kivalo kozgazdasz dolgozik, hogy kettonknek nem volt soha annyi osztalytarsa. Az FC Barcelona egy rendkivul finoman elokeszitett, majdnem tokeletes termék. Nem szamit hoyg hiszed-e vagy sem ilyen naivsag utan, de ezek az emberek Mourinho latvanyos hisztijein keresztul a hormonbáró Guardiola álszerény átlátszó, de rendkivul profitábilis nyilatkozatáig mind meg vannak elore tervezve/irva. Ok, kell hozza a szemelyiseg, de az megvan mert megiscsak egy tréner. De az egesz publicisztika, hogy a tajekoztatokon melyik kerdest hagyjak feltenni, es melyiket nem.. (pl szarul jon le ha Guardiola beszol a Madridnak, de ha ujsagiroi kerdesre valaszol akkor az mas, ezert lesz olyan kerdes...stb.)
Nagyon-nagy resze ennek showbusiness, en nem mondom hoyg nem szorkaoztato, de az hogy mit latsz abbol hoyg ki mit mivel otvozott, meg hogy mi a valosag (pl hany evet ult a padon jatekospalyafutasa utan mire a Barca kispadjara engedtek, + az ido alatt hany és milyen nemzetisegu emberektol mit tanult a focirol, ezt nyilvan nem latni.) Nem zavar ha midnent neki tulajdonitasz, mert a nick-edbol itelve eleve elfogult vagy, ami nem baj, de azert ne hidd hogy ha valaki nem egy Mourinho féle "magam csinalom" vandorcirkusz feje, akkor hagyják hogy mast is csinaljon mint amit a klub hattere elvár.

tom55 2011.04.22. 23:57:01

@robot_: Egyetértek abban, hogy pep még nem tart ott, ahol mourinho szakmailag, de van benne egy olyan alap amit nem lehet tanulni, az alázat és a tisztelet, és ez hiányzik a portugálból, számomra mourinho ezért nem lesz soha az edzők egyik legjobbja, és nem érdekel miért csinálja, pep sosem nyilatkozott úgy a madridról, ahogy azt teszi most mou, pedig a barca kétszer is agyonverte a madridot. „Nem vagyok pszichológus, nincs ilyen diplomám. Én egy srác vagyok, aki futballozott, majd elmentem tanulni Madridba, hogy legyen edzői végzettségem. Ez az egyetlen, amivel rendelkezem. Ez, illetve még a szelektivitás. De nagyon fogjátok hiányolni ezeket a játékosokat, amikor ők már nem lesznek. Nem értékelitek őket megfelelőképpen” na ettől nagy edző számomra valaki

robot_ 2011.04.23. 00:06:43

@tom55:
Mourinho:
"Barcelona is a fantastic team that has won a lot, but they are not the champions of Europe. They are champions of Spain and they have a good chance to repeat. Just because they lost doesn't mean they are bad. ..."
Valamint a meccs utan is azt mondta, hogy teljesen kiegyenlitett volt a merkozes, es nyerhetett volna a Barca is.
Teljesen konszolidaltan nyilatkozik. Nagyon sokan nem veszik eszre ha egy ember szerenyebbe valik, mert korabban nem volt az. Komolyan, Mourinho egyaltalan nem olyan mint Angliaban, amikor en is nehezteltem az onteltségre.
Mar tavaly is rohadtul nehezen valt meg az Intertol, es tenyleg szereti minden volt jatekosa, emberileg is. Ők meg csak jobban ismerik magát az embert, 2-2 év közös munka után, amit rendre siker zárt, hol kisebb, hol nagyobb.
Követni kell azt is ha valaki előnyére változik, szeirntem. Mert én semmi szerénytelent nem látok benne, de sportszerutlent se. Az 5-0 utan is kezet fogott Guardiola-val, es a sajtoban is grautulalt, mig a Barca jatekosok azt se tudjak hogy ugraljanak, fontosabb volt az oromnel a karorom a katalánok kozt, bar valahol azt is megertem annyi ido utan. Szerintem Mourinho nem bunko, es sportszeru.

robot_ 2011.04.23. 00:10:10

@tom55:
egy rész kimaradt: egy dologban egyetertek P.G.-val, szeirntem is hianyozni fog pl Messi ha mar nem lesz, vagy oregebb lesz, de mindig kell valaki olyan is aki megtör egy stilust, aki egyedulikent a vilagon elo tud allni valamivel, ami igenis nagy was ist das, mert azt nagyon nehez olyan jol csinalni, ahogyan mas még sose de Mourinho egy even belul ketszer is megcsinalta kulonbozo csapattal. Szerintem eljon az is mikor Mourinho hianyzik majd, nehany csapatnal mar ugye most is, mert a hianyat azonnal megereztek mindig.

tom55 2011.04.23. 00:11:09

Valahogy úgy érzem, hogy a médiának köszönhető a legjobban ez az ellenségeskedés, én meccs közben azt láttam, hogy a világ legjobb támadófociját játszó csapat csap össze a világ legjobb védekező csapatával, tegyük hozzá a támadó részleg eléggé formán kívül van sajnos. Mindenesetre nekem jobban tetszett, amikor 3-3 volt az eredmény, de kinek mi jön be:)

robot_ 2011.04.23. 00:17:25

@tom55:
igen, ez is egy nezopont. En altalaban azt nezem, hogy mennyire tudnam felbehagyni a meccset. En semennyire, nekem az Inter-Barca is olyan volt h 90 és 110 kozott volt a pulzusom, vibralt a meccs, es mikor visszavagon beszorult a - véleményem szerint - nem jogos kiallitas utan az Inter... én komolyan mondom, hogy sztem az nagyon izgalmas volt. Lehet hogy az Inter egy dolgot probalt vegig egesz meccsen, de ez igaz a Barcara is.. tehat pl nem lődözték rá, vagy legalabbis kevesebbet. Mindkét csapat egy dolgot probalt, es sztem egyik se hibas ebben.
Mondom, sztem a Barca jateka se szep, mert kipasszolgatással kerulik el az 1-1 parharcokat, amiket pl egy Pepe, de foleg Marcelo azert szep aranyban meg is nyerne, mint azt lattuk. (de legalabbis nekem ez jott at)
Tavaly... az nagy meccs volt mindketto, hiaba mindket csapat csak egy dolgot probalt, barmelyik nyerhetett volna, a Barca is.
Egyebkent a kontratamadasok vagy tetszenek valakinek vagy nem, ebben mar nem olyan egyseges a szurkoloi tabor. Szerintem a Madrid szepen cisnalja, tavoli, eros de pontos labdakat, keves erintesbol jatszanak meg, es meg igy se mindig sikerul, de mikor igen, akkor olyan mintha a labdat zsinoron huznak, szamomra szep jatek, de persze ez izles kerdese.

tom55 2011.04.23. 00:47:12

pont nem pepét meg marcelot írtam volna, őket nem tartom klasszis játékosnak, főleg az elsőt:) inkább di maria, ronaldo és özil

robot_ 2011.04.23. 00:51:40

@tom55:
Özil jol iranyit, de tobb labdat ad el, mint amennyit szerez, eleg ha ketten lepnek oda rá, tehat 1-1 -ben pont nem jo, de nagyon jol lat a palya, igazi playmaker lesz, talan olyan jo mint Guti volt.
Ronaldo evidens, Di Maria meg hullamzo, de alapvetoen igazad lehet, 16-oson belul nagyon meg tudja forgatni a hatvedeket.
Pepe olyan amilyen, en se kedvelem,
de az 1-0 -ra megynert meccsen ő szerezte a lagtobb labdat a madridnak, masodik Marcelo volt, 2-vel lemaradva. Ez pedig pont az amivel a kontrak indulnak. egyebkent latszik is a jatek kepen, h Mourinho alapemberkent szamit rajuk.

2011.04.23. 08:59:07

@robot_: "es ő ennyi ido alatt epitett egy sokkal utokepesebb Madridot"
Egy kérdés.
Mennyi maniból is?

2011.04.23. 09:22:15

@robot_: "De ez a vedelem REakció"
Hát ez egy borzasztó nagy ostobaság, ha csak egy meccset is játszottál nagy pályán, akkor tudnod kell, hogy az előretolt védekezés ellen a leghatékonyabb megoldás nem a védekezés, hanem a támadás: nem hátrahúzódni kell, hanem a védelem mögé beívelgetni a labdát. Éppen ezért nem csinálja jóformán senki sem, mert nagyon veszélyes, hiszen elég egyetlen gyors csatár és egyetlen gyorsan passzoló középpályás, aki tud indítani, még különösebben pontosnak se kell lennie, onnantól kezdve minden egyes elveszített labda életveszély. A Barca azért tolhatja előre a védelmét (bár szerintem annyira nem tolja előre, mint te mondod), mert középpályán biztosan tartják a labdát. A betömörülés azért az egyetlen működőképes válasz a Barcelona játékára (egyelőre, majd Ferguson hamarosan kitalálja a másikat), mert senki nem tudja megverni a Barcát középpályán. Ennyi. Gyorsabban, kell helyezkedni, ügyesebben kell lezárni a szögeket, és akkor nem lehet tikitakázni, vagy kőkeményen elvenni a labdát, és aztán megtartani. Magyarul: tessenek kicsit ügyesebben, technikásabban, összeszokottabban játszani. Azért tömörül be Mourinho, mert ezt nem tudja. Azért nem tudja, mert a játékosai nem játszanak együtt 7 éves koruk óta, hanem össze vannak vásárolva csillió euróért.

TikiTaka 2011.04.23. 09:30:48

@robot_:
"És van. És hány edző találta meg a világon?"

Először is, vitatkozni lehet arról, hogy valójában mennyire is találta meg az ellenszert Mourinho. Nézzük a tavalyi Inter-Barca összecsapásokat. A csoportmérkőzésekben Milánban 0-0-at játszottak, a visszavágón meg 2-0ra nyert a Barca. Az elődöntő odavágójan ugyan nyert az Inter 3-1re, igaz erős bírói segítséggel és a visszavágón pedig 1-0ra kikapott. Tehát 4 meccsen csak egyet tudott megnyerni, egyszer x és kétszer kikapott. Nézzük a reállal mit tudott elérni, volt az az 5-0ás veresége, a múltkori 1-1 és az 1-0-ás győzelem. Eddig kiegyenlített, de ha a rúgott gól-kapott gól arányt nézzük akkor még jócskán le van maradva. Az elmúlt két meccsen pedig hozzá kell tenni, hogy Pedro és Villa valóban formán kívül játszik és azért ki is voltak egyenlítve azok a mérkőzések, a két csapat pedig játékosállományában is nagyjából ki van egyenlítve. Tehát erősen vitatkozni lehet erről.

Másodszor, a "bunkerezzük be magunkat a Barca ellen" nem új keletű dolog. Gyakorlatilag a csapatok 90%-a ezt játsza a Barca ellen...legtöbbjük ki is kap. A nagycsapatok körében először Guus Hiddink alkalmazta ezt a Barca ellen, a 2008/2009-es szezonban a Chelsea-vel. Mindkét meccs döntetlen volt. Nagyon hasonlóan játszott akkor a Chelsea mint most a Reál, csak éppen nem 7 védővel és 0 csatárral, több helyzetük is volt egyébként. Tehát így kiállni a Barca ellen nem Mourinho újítása, előtte sokan alkalmazták. Az, hogy az emberek többsége ezt neki tulajdonítja, egyfajta divat vagy éppen tudatlanság, de leginkább igazságtalanság.

Harmadszor pedig, másképpen is lehet nyerni a Barca ellen. Ezt bebizonyította a Real Betis a spanyol kupában, mikor 3-1re győzött hazai pályán. Nagyon szépen játszottak, kitámadtak, birtokolták a labdát, stb. Ha ezt egy Betis szintű csapat meg tudta tenni, akkor egy Real Madridnak is meg kell tudnia. Más kérdés, hogy a legtöbb csapat beszari és nem mer így játszani. Pedig nézzük csak meg, hogy az 1-1es El Classicón mikor is tudott kiegyenlíteni a Real? Épp akkor amikor kitámadtak, ráadásul 10 emberrel.

A "tikitaka" játékstílus pedig nagyon is szép. Más kérdés, hogy amikor az egyik csapat bunker focit játszik, akkor a másik oldalnak nehéz szépen játszania, de néz csak meg egy olyan mérkőzést amikor két csapat hasonló, támadó stílusban játszik. Egyből más.
Egyébként pedig nem vagyok elfogult ez a játékstílus iránt, elfogatom a védekező-kontra játékot is, csak egészséges mértékben. Egyébként a "tikitaka" is tekinthető védekező játékstílusnak, mivel ha A csapatnál van a labda akkor B nem tud támadni. A Spanyol válogatott nem hiába tudta a legkevesebb lőtt góllal megnyerni a VB-t. Kevés gólt kaptak.

Guardiola pedig bebizonyította, hogy számára nem csak a győzelem fontos, (hangsúlyozom nem CSAK) amikor a kupadöntőben Pinto kapust rakta be kezdőnek. Én pedig nem azt mondtam, hogy csak a szép játék számít. Nyilván fontos a győzelem és az eredmény, de ugyanolyan fontos a szép játék is, hogy a közönség élvezze. És ez profitábilis....ez a lényeg.

tom55 2011.04.23. 10:24:01

@TikiTaka: Máshogy is lehet, csak ahhoz idő kell, mourinho pedig menne tovább minél hamarabb:) Ma olvastam a nyilatkozatát arról, hogy új rendszert, új filozófiát akar teremteni a madridnál...

robot_ 2011.04.23. 11:26:47

@mistinguett:
hat szerintem ez butasag... mit faj az hogy mennyi penzbol? Szerintem ha pl a Werder Bremennek lenne 100 millio euroja, akkor se ment volna oda cristiano ronaldo, vagy Kaka jatszani, se Di Maria, és hat ugye Özilnek se lett volna elorelepes. :D
Masreszt ennek semmi koze a szakertelemhez, mert 100 milliokat mas is koltott mar a Madrid kispadjan, es 0 eredmenye lett. Szoval ez a mennyi penz ez tok irrelevans kerdes. Akkor en meg kerdezhetnem, hogy miert a Barca jatekosok keresnek a legjobban a vilagon, mikor mindig szivbol jovo klubbhusegrol beszelunk esetukben... ha kirantanak a bolygó legjobban kereső sportoloi alol a szerzodest, akkor mi maradna... sose tudjuk meg.

robot_ 2011.04.23. 11:33:53

@mistinguett:
na, hat de a dolog ennél joval prozaibb, hiszen betomorult vedekezessel jatszott ellenuk es egy even belul tök masik gardaval is megfogta oket. Tehat lehet hogy a tamadas ellenuk a legjobb modszer, de azzal ugy tunik mindenki csak elverzett. Ugyhogy egyenlore a "tények makacs dolgok" alapon en azt mondom hogy ez a vedekezesbol inditott kontratamadas mukodik. amugy en ugy neztem, hogy az is elegge szigoruan meg volt szabva a Realnak, hogy az esetek donto tobbsegeben, legalabb 2-3 ember ugyan funkcionalisan vedkoent legyen a palyan, de a kozepkorben jatszottak nagyreszt, mert onnan lehetett elszedni a labdat, es inditani. Na ilyen kép nem 1 és nem 2 volt a meccs alatt.

2011.04.23. 11:34:19

@robot_: Nekem nem fáj, hogy a Real sokat költ, csak ez is egy szempont.

2011.04.23. 11:36:30

@robot_: Ez rendben van, de az akkor sem igaz, hogy az előretolt védekezés ellen muszáj betömörülni. A Barca ellen kénytelenek, mert más nem működik. De ezért nem a Barca a hibás, nem ők nem tudnak elég jól focizni. :)

robot_ 2011.04.23. 12:01:28

@TikiTaka: "Eddig kiegyenlített, de ha a rúgott gól-kapott gól arányt nézzük akkor még jócskán le van maradva."

Jájj.... hát nézd, ha ez egy érv:
"pedro es villa forman kivul jatszanak"
akkor _bőven_ ideszamithato ez is:
"2 honapos csapattal, kiforrott strategia nelkul jatszották az őszi meccset idegenben"
Masreszt a rugott golokat nem ugy nezik hogy a történelem összes rugott goljat osszeadjak, es szembeallitjak a szombati meccs rugott goljaval. :)

"A nagycsapatok körében először Guus Hiddink alkalmazta ezt a Barca ellen, a 2008/2009-es szezonban a Chelsea-vel. Mindkét meccs döntetlen volt. Nagyon hasonlóan játszott akkor a Chelsea mint most a Reál, csak éppen nem 7 védővel és 0 csatárral, több helyzetük is volt egyébként. "

Mégcsak véletlenül se ugy allt fel a Chelsea akkor a Barca ellen azon a meccsen amivel jobbérzésű Barca drukker nem jönne elő ugyebár... azt a meccset barki megnyerte, idójárás, a gyep, a bíró csak a Barca nem... ugyebár... es hat abbol lett Guardiola BL trofeaja, de ebbe ne menjunk bele, szerintem vannak milliok, akiknek ha kiejtem az Overbrő nevet akkor azota tudjak h kirol van szo, elotte nem tudtak... es ez nekem elég. Maradjunk ennyiben tehat "vóót azér' valami ott...".

"egyfajta divat vagy éppen tudatlanság, de leginkább igazságtalanság. "
Nem. ezt eloszor sikerrel, a jelenlegi formajaban valoban Mourinho talalta ki. Arrol hogy mi a divat, a Barca kapcsan lenne mondandom... de nincs jelentossege, mert szerintem semmi baj azzal ha valami aktualisan eppen divatosabb, mert akkor miert jonne letre ez a jelenseg hogy divatos mondani valamit... valami letjogosultsaga van azert ennek az "igazsagtalansagnak". :)

"Harmadszor pedig, másképpen is lehet nyerni a Barca ellen. Ezt bebizonyította a Real Betis a spanyol kupában, mikor 3-1re győzött hazai pályán. Nagyon szépen játszottak, kitámadtak, birtokolták a labdát, stb. Ha ezt egy Betis szintű csapat meg tudta tenni, akkor egy Real Madridnak is meg kell tudnia. Más kérdés, hogy a legtöbb csapat beszari és nem mer így játszani. Pedig nézzük csak meg, hogy az 1-1es El Classicón mikor is tudott kiegyenlíteni a Real? Épp akkor amikor kitámadtak, ráadásul 10 emberrel."
Hat de figyelj... nem egy meccset neztunk? a Madrid tamadott azon a meccsen. Igen. Nem statikus hatvedfalat kell elkepzelni a vedekezes alatt, hiszen nem lattad? Hanem folyamatosan kontraztak, tamadtak, neha hatvedektol neha mar a kozeppalyatol. Nem hiszem el h nem tunik fel hogy 5-0 volt a szogletarany es 2szer annyi a Madridos kapuraloves az elso meccsen. Persze hogy egy bator csapat tamad, egy gyava meg csak vedekezik. Csak az a helyzet hoyg a Madrid nem csak vedekezett. Innentol nincs mirol beszelni. Maradjunk annyiban hogy Mourinho masodszor is megvert a Barca-t, es ha ez a forman kivul jatszo jatekosok miatt van, akkor en meg azt mondom, hogy az 5-0 idejen egy nagyon forman kivul jatszo, osszeszokatlan Madrid volt a palyan. (ami amugy igaz is, es latszott is meccs kozben az arcokon hogy nem ertik még meg egymast)

"A "tikitaka" játékstílus pedig nagyon is szép."
Ez egy olyan massziv mondat,hogy csak ugy tudok ra reagalni, hogy hát márpedig NEM AZ.
Mar mondtam, hogy a "tiki-taka" egy ALAPVETOEN, alapjaiban gyava modszer. hat nem más mint cicázás, pont kimarad belole az 1-1, meg van benne kerulve. Sose fogsz ilyet latni tiki-taka-ban, mert kipasszoljak az ellenfelet, hogy ne kelljen cselezni meg kockaztatni:
www.youtube.com/watch?v=X2NHqSXftzU
www.youtube.com/watch?v=KS3Pj5u4Pv4

Na.. ilyen a bator meg szep foci.

"amikor az egyik csapat bunker focit játszik.."
De ember, ertsd mar meg hogy a kontrajatek az még nem bunkerfoci. Nagyon lehet latni egy csapaton hoyg golt akar-e rugni vagy sem. a Madird NEM jatszik bunkerfocit. Tavaly a visszavagon az Inter már azt jatszott, de a Madrid NEM.
Ezt muszaj megertened hogya ketto nem ugyanaz. a Madrid tobbet tamadott kapura mint a Barca.

egyebkent a Betis-es meccsrol meg csak annyit, hogy ha most forman kivul jatszik Pedro meg Villa, akkor asszem azt a meccset egy ideig emlegeti majd a BArc ah mennyire nem ment aznap, tehat az egy eleg felresikerult pelda, egyebkent sztem szinte barkit megkerdezhetsz a vilagon, a kitamadas kb ongyilkossaggal er fel a Barca ellen, azert is ezt provokaljak folyton. Abszolut nem megoldas ellenuk. Labdat kell toluk szerezni, es a Madrid valojaban ezt cisnalja, nem eszetlen bekkelest, es utanna hasznalja is a tamadasokra.
Egyebkent akahogy is hangozzon, de pont a tamadasok befejezesevel van már csak gond Madridban.

"Guardiola pedig bebizonyította, hogy számára nem csak a győzelem fontos, (hangsúlyozom nem CSAK) amikor a kupadöntőben Pinto kapust rakta be kezdőnek. Én pedig nem azt mondtam, hogy csak a szép játék számít. "
Hat mit is bizonyitott be Guardiola azzal hogy az egyik kapust berakta a kapuba? Ez nekem zavaros. Berakta, az meg védett, egy csomo labdat meg is fogott. Akkor most mi a fontos, vagy mit bizonyitott be?

"Nyilván fontos a győzelem és az eredmény, de ugyanolyan fontos a szép játék is, hogy a közönség élvezze. És ez profitábilis....ez a lényeg."
Hat de ez megint csak azon lóg, hogy az amit lattunk a Barcatol az szerinted szep volt. Szerintem viszont nem volt szep jatek, félig szép se volt. A közönségek szájizének 99%-át akkor is az adja hogy nyert-e a csapatuk. Ha megkerdezel egy drukkert aki kint volt meccsen, es nyert a csapata, nem fogja azt modnani hogy nem tetszett neki a jatek. Lehet hogy nem gondol bele a kerdesbe, es azert mondja hogy tetszett neki, szep volt a jatek mert nyertek, de éppen EZ is csak azt bizonyitja, ami evszazadok ota igaz mindenben: a gyozelem a legprofitabilisabb, es EZ a lenyeg.

robot_ 2011.04.23. 12:04:01

@mistinguett:
hat en megint csak azt tudom erre mondani, hogy a jelek szerint tudnak.
a Barca meg maga is elmondta, hogy ok csak igy tudnak, ezt mondta P.G. meg a jatekosok is. Hat tavaly is meg iden is lattuk hogy megrakta őket egy Mourinho csapat. ez eleg tenyszeru. es mellesleg a Barca fizet legotbb penzt a jatekosainak, ovek a legnagyobb stadion, a legnagyobb sajtós holdudvar, a legtobb sajat TV csatorna... stb, tehat ha ez tenyleg egy szempont mint ahogy irtad, akkor a Barca viszi a prímet.

robot_ 2011.04.23. 12:05:07

@mistinguett:
"nem ők nem tudnak elég jól focizni"
ez mindig egy lejatszott adott meccs vegeredmenyén alapszik ugyebar, hogy ki nem tudott eleg jol focizni. ;)

tom55 2011.04.23. 12:46:54

Azért a kockáztatás szó elég relatív tekintve az elmúlt két meccset:) Másrészt egy középső védőt feltolni centernek (Piqué) minden, csak nem gyáva. Tiki taka stílus szerintem azért nem gyáva, mert ha esetleg valaki elcsíp egy labdát az addig építkezők rohanhatnak vissza, csak arról van szó, hogy kinek mi tetszik inkább. Talán egyszer Csapó Gábor mondta viccesen, hogy számára a barca olyan, mint az earth wind and fire, sok zenész ámulva hallgatja őket, regél a zsenialitásukról, ő pedig unalmasnak tartja, szóval valaki szereti a jazzt meg a funkyt valaki meg inkább rockpárti:)

2011.04.23. 13:02:32

@tom55: Látod, én még ezzel is vitatkoznék. Abban ugyanis, hogy milyen egy szép passz, egy szép csel, egy szép gól, nagyjából mindenki egyetért. A Barcelona, ez tény, szép cselekből, passzokból, gólokból nagyon sokat mutatott az utóbbi években. Nem azért van itt vita, mert egyeseket elborzaszt a Barca játéka, hanem azért, mert olyan szinten monopolizálják a pályát és a labdát, hogy aki nem szereti őket, az iszonyú ideges lesz, hogy a másik csapat nem bír szóhoz jutni.

robot_ 2011.04.23. 13:06:04

@mistinguett:
ez igaz, es a "megolitek a futballt" szoveg is pontosan azert jon, mert valakik, teljesen mindegy hogy kik, egyszer csak jonnek, es nem hagyjak ezt a teljesen monopolizalt, velemenyem szerint(!) gyava, cicázos, 1-1 -be keveset mutato jatekot, es mivel vegre valaki nem dol hatra, hogy "a Barcaval ugyse tudunk mit kezdeni", ezert a Barca talan még legalabb annyira frusztrált, es duhos, hogy nem bir anynit szohoz jutni mint maskor. Kicsit mar hozzaszoktak, de ha nem csak egyfele keppen tudnanak jatszani, akkor tudnanak reagalni meccs kozben.

robot_ 2011.04.23. 13:09:44

@tom55:
igen, igy egyet tudok erteni ebben, mert benne van, hogy kinek tetszik, kinek nem.
Csak sajnos gyakori mikor ezt keszpenznek veszik. En futottam mar nem egyszer bele olyanba, pl itt is, hogy "Normalis vagy, huu bazmeg, meghogy a barca jateka nem szepp... ááá az a legjobb ami valaha vooot." és ehhez hasonlok. Nyilvan az ilyennel nem lehet mit kezdeni, mert kapasbol csőlatas, meg mintha ezt a stilust 3 eve talaltak volna fel, meg ha Messi kiesne vinnék valamire a 3-4. bajnoki helytol felfelé...stb.

2011.04.23. 13:20:45

@robot_: De azt ugye te is érzed, hogy ez a "csak így tudnak focizni" kicsit vicces? Mert hogy rajtuk kívül viszont senki nem tud így a világon, gondolom, ebben egyetértünk. Nem arról van szó, hogy ne tudnának betömörülni vagy előre ívelgetni, hanem arról, hogy ez messze a leghatékonyabb dolog, amit ők tudnak. De ha tényleg nem tudnak mást, az se olyan nagy gáz, mint ahogy te itt dramatizálod. :)

robot_ 2011.04.23. 13:27:02

@mistinguett:
nem en dramatizalom, es nem itt, hanem Pep tette tegnap a sajtonak. Es ez nem dramai, de van hatekonyabb, ahogy azt a mellekelt abra mutatja. Csak megprobaljak valamiféle sátán aljas modszerének beallitani azt hoyg kivedekezik oket hatul meg kozeppalyan, pedig csak arrol van szo hogy ii lehet konnyen vedekezni ---> megse olyan kurva hatekony. Altalaban egyebkent ez a baj a futballal kapcsolatos elmeletekkel kapcsolatban, hogy sose veszik eszre hogy az alapfelteves a helytelen.
Eppen az hogy "hogy ne tudnának betömörülni vagy előre ívelgetni, hanem arról, hogy ez messze a leghatékonyabb dolog" nem igaz szeirntem, es az edzojuk szeirnt se.
Mert igenis nem tudnak betomorulni, mert kicsik, nem tudnak jol vedeni, a vedoik is vilagszerte a felfutasaikrol hiresek, igenis a Barca vedelme nem eros, nem tudnak rendesen betomorulni,
es a masik resze sem igaz, mert latjuk hogy ne ma leghatekonyabbak, mert a hatekonysga resze pl h nem egy-ket kulcsfontossagu jatekos napi formajan mulik h a csapat mit hoz, marpedig ez a Barcaban nagyon igy van.
a Real ebbol a szempontbol sokkal robosztusabb csapat, tehat amit most mondtal azzal siman csak nem ertek egyet.

2011.04.23. 13:49:25

@robot_: Hát, legyen, valószínűleg csak engem nem izgat, hogy a Barcelona nem tudna betömörülni akkor se, ha akarna. :)

A hatékonyságukról vitázni azonban... hm... hm... hogy fogalmazzak... hm... inkább csak szmájli. :)

robot_ 2011.04.23. 13:53:36

@mistinguett:
na de varjunk mar.. hatekonyak olyan csapatok ellen, akik ellen a Real 2-vel kevesebb meccset nyert? Persze h hatekonyak, csak nem sokkal hatekonyabbak egy olyan oldallal szemben akiket most 2 meccsbol 0-szor gyoztek le. Es europai szinten tavaly sem jutottak dontobe. Szoval azert nem kell akkora várakat épiteni.. smiley. :)

robot_ 2011.04.23. 13:55:45

amugy iden meglepoen sokszor volt olyan h a vege felé vagy csak 11-esbol egyenlitett a Barca. Tavaly erosebben verték a spanyol mezonyt, meg akkor is ha akkor csak 1 pont valaszotta el a Madridtol.

TikiTaka 2011.04.23. 14:50:39

@robot_:
"2 honapos csapattal, kiforrott strategia nelkul jatszották az őszi meccset idegenben"

Pep az első őszi El Classicón 2-0ra verte az akkor nagyon is összeszokott madridot. Nem ám 5-0ra kikapni. Ez gyenge érv volt. Az 5-0ás vereséget nem lehet rá fogni semmire, még a szánalmas összeszokatlanság szövegre sem.

"Masreszt a rugott golokat nem ugy nezik hogy a történelem összes rugott goljat osszeadjak, es szembeallitjak a szombati meccs rugott goljaval. :)"

Szerinted én a történelem összes El-Cl. gólját hasonlítottam össze a szombatival? Ha nem vetted volna észre, csak a José érát hasonlítottam eddig össze, mivel azt állítottad, ő megtalálta az ellenszert.

De-de, a Chelsea hasonló módon állt ki a Barca ellen, nézd csak vissza a meccseket. Ugyanazt a taktikát használták akkor mind most José, csak kicsit más felállásban.
És hát gondoltam, hogy újra elő jön az szánalmas irányzat, ami arról szól, hogy a bírókra hárítunk mindent, ezt pedig 2009 óta chelseaizmus-nak hívom. Ez a legnagyobb lúzerek jellemzője, hogy a bírókra fogják a veszteséget.
De hát akkor nézzük is végig mi is történt akkoriban. Kronológiai sorrendben haladva, először meg kell említeni, hogy az odavágón, a Barca-Chelsea mérkőzésen a bíró nem adott meg egy 11-est a barcelónának amikor, ha jól emlékszem Bosingwa lerántotta Henry-t, ezt valahogy mindenki el szokta felejteni. Aztán a visszavágó mérkőzés elején (!) Ballack kézzel ért bele a labdába a saját tizenhatosán, úgy, hogy teljesen megváltoztatta annak irányát. Ezt is el szokták felejteni. Abidal kiállítása sem volt jogos, és Drogba műeséseit pedig inkább hanyagoljuk. Szóval inkább hagyjuk ezt a bírói játékot, mert a barcának sem fújtak be 2 11-est amik előbb történtek mint pl. Piquénbauer kezezése a 11-oson belül.
Aztán itt saját magad alatt is vágtad a fát, mivel José Intere is erős bírói segítséggel jutott tovább a Bl-be, mivel az első mérkőzésen az egyik Inter gól lesből született és Shneider becsúszásáért pedig 11est kelett volna ítélni... ezek pedig alapvetően meghatározták a további eseményeket.
De mondom, én hanyagolom a chelseazmust, akkor sem panaszkodtam a bírókra, Inter nyert, továbbjutott, megnyerte a BL-t...ennyi. Megérdemelték.

"Hat de figyelj... nem egy meccset neztunk?"

De egy mecset néztünk, és ha emlékeznél is rá, akkor tudnád, hogy volt egy rövid időszak amikor a Reál nem a védekezésre összpontosított, hanem a támadásra és a Barca térfelén sikerült passzolgatniuk, játszaniuk, abban a fázisban született a gól is. Hidd el, le lehet győzni a Barcát a saját játékukkal is. Csak sajnos nem fog kiderülni, hogy a Reál képes lenne rá így is nyerni, mivel José csapatai rendre személyiség nélküliek és még egy nagy múltú real madriddal is 7 védővel áll ki, feladva a madrid eddigi koncepcióját, a támadó futballt.
Biztos vagyok benne, hogy ha madrid is támadójátékkal lépne fel (mint ahogy a többi csapat ellen is szokta), akkor is olyan esélyel indulnának mint ezzel a 7 védős játékkal. Annyi különbséggel, hogy nekünk nézőknek úgy sokkal érdekesebb lenne.
Visszatérve az elmúlt két Classicóra. márpedig a madrid védekezet, nem pedig támadot. Ez nem azt jelenti, hogy nem támad egy csapat, dehogy. Hanem azt, hogy elsősorban a védekezésre, az "Off the Ball" játékra koncentrálnak, megállítva az ellenség támadását, aztán utána jöhetnek a kontrák. Ezt csinálták. Nyílván volt helyzetük is, mivel kontrákból általában könnyebb gólokat rúgni, mert nem rendeződött be a másik csapat védelme teljes egészében. Ezért használják ezt a stílust előszeretettel a kisebb csapatok a nagyok ellen.
Nem is mondtam azt, hogy a Madrid csak védekezett, nem tudom honnan vetted ezt.

"Ez egy olyan massziv mondat,hogy csak ugy tudok ra reagalni, hogy hát márpedig NEM AZ."

Ismét csak nézőpont kérdése. Nked nem szép, jó, egészségedre. Viszont szerintem, és ahogy látom a körülöttem élők többségének nagyon is. Mindig is imádtam csapatgólokat, nem pedig az egyéni megmozdulásokból származó gólokat, persze azok is szépek tudnak lenni, lásd Ronaldinho.
Viszont az zavar, hogy te azt hiszed a "tikitaka"-ban nincsenek egyéni, egy az egy elleni megmozdulások. Most kezdjek el mutogatni olyan videókat ahol Messi átcselezi magát 1-2 védőn? Vagy éppen ahogy ezt hasonló módon Pedro teszi/tette? Az egyéni megmozdulások nagyon is jellemzőek a Barcelónánál. Viszont kevés az a csapat akinek a taktikája csak az egyéni megmozdulásokból áll. Nyilván kell egy alap, ez a barca esetében a labdabirtoklós passzolós játék, aztán utána jöhetnek az egyéni megmozdulások. Csak azt nem tudom elhinni, hogy ezt valakinek bizonygatni kell.

"Hat mit is bizonyitott be Guardiola azzal hogy az egyik kapust berakta a kapuba?"

Cserekapust vetett be egy ilyen fontos mérkőzésen amikor Valdez is egészséges. Ez sokat elárul.

"a gyozelem a legprofitabilisabb, es EZ a lenyeg."

És ha ezt összekombinálod egy, a közönség többségének is tetsző, szép játékstílussal, akkor még profitábilisabb gépezetet hoztál létre.

robot_ 2011.04.23. 16:13:58

@TikiTaka:
"Pep az első őszi El Classicón 2-0ra verte az akkor nagyon is összeszokott madridot. Nem ám 5-0ra kikapni. Ez gyenge érv volt. Az 5-0ás vereséget nem lehet rá fogni semmire, még a szánalmas összeszokatlanság szövegre sem."

Már hogyne szamitana.. ez baromsag, meg johogy szamit, sőt J.M. csapatai mindig a masodik evben szoknak ossze, javulnak fel. De még csak veletlenul se fedezz fel semmi torvenyszeruseget. :)
Amugy kb az a szanalmas szoveg, amit mindenki ir, hogy Pedro meg Villa forman kivul vannak, es azert nyert a Real.

"Masreszt a rugott golokat nem ugy nezik hogy a történelem összes rugott goljat osszeadjak, es szembeallitjak a szombati meccs rugott goljaval. :)"

Nem, de ha mondjuk van egy meccs, ahol az egyik 10-0 -ra nyer, a masik meg egy masik meccsen visszavag es 1-0 -ra vagy 2-1 -re nyer, akkor a focimeccsek eredmenyei ertelmeben az egyiket az egyik csapat nyerte, a masikat meg a masik. a Barca is kapott mar ki 5-0 -ra a madridtol, nem egyszer voltak ahsonlo kulonbsegu zakoik, de a kovetkezo meccsen ha a Barca nyert akkor a Barca nyert.
Szerintem egyszeruen sokat erosodott Mourinho csapata ősz óta, es kesz. Kar ezt tagadni, partiban vannak a Barcaval, ez latszott 2 meccs alatt.
Ettol fuggetlenul nem hiszem h a BL-ben tovabb mennek, mert sok az eltiltott/serult, de ha mar egy szoros meccset latunk es olyan izgalmasat mint ez a ketto, akkor az mar jo.

"De-de, a Chelsea hasonló módon állt ki a Barca ellen, nézd csak vissza a meccseket. Ugyanazt a taktikát használták akkor mind most José, csak kicsit más felállásban."

Nem-nem. A Chelsea akkor egy ilyen aszsimetrikus, eltolt gyemant alakzatban allt fel, amiben Balllack volt az osztogato, es 10 labdabol kb 9-et Essientol kapott, es szinte minden passzuk oldalvaltas volt.
Ha reszletesen megnezed tökmashogy jatszottak.
Es sajnos tul sokan gondoljak ugy hogy az a meccs legalabb 2 jogos buntetot lenyelt, szoval ahogy mondod, Te lehet hogy Chelsea-izmusnak hivod, de elég kevsedmagaddal ... az bezony csalás volt... lehete ezen puffogni, en inkabb hallgatnek rola, nem erdemelte meg a Barca a dontot, de mar mindegy.

"Aztán itt saját magad alatt is vágtad a fát, mivel José Intere is erős bírói segítséggel jutott tovább a Bl-be"
----> <------
"akkor sem panaszkodtam a bírókra, Inter nyert, továbbjutott, megnyerte a BL-t...ennyi. Megérdemelték."
Ráadásul ugy irod, hogy "José Intere is"... érted: IS :)
azert a tudatalattid dolgozik... tudod te hoyg a chelsea lett volna dontos abban az evben ha igazsagosan nezzuk. Ennel tobb nekem nem is kell.

"Hidd el, le lehet győzni a Barcát a saját játékukkal is. Csak sajnos nem fog kiderülni, hogy a Reál képes lenne rá így is nyerni, mivel José csapatai rendre személyiség nélküliek és még egy nagy múltú real madriddal is 7 védővel áll ki, feladva a madrid eddigi koncepcióját, a támadó futballt."
egyreszt nem kell keszpenznek venni, hogy a Real a Barca modszerevel akar nyerni.. miert akarna? Neki jo a sajatja. A Real vezetese nem 1-2 eve piszkalja ezt a foci témát azert... pontosan tudtak hogy Mourinho milyen eszes, adaptiv ember, es ugy alkalmazkodik ahoyg kell. Szep focit jatszik a Madrid, mert a vilag talan legjobb kontracsapata, es a kontratamadasok nagyon latvanyosak, gyorsak, es hosszu, erosen lott labdakkal operalnak, amiket finoman kell lekezelni, es pontosan loni. Ehhez pedig jo kepessegek, es sok gyakorlas kell. Ez mind megvan a Real Madridban. Ennyi. A Barca se tudna a Real modszerevel nyerni, de en veled ellentetben ezt nem is eroltetem. Jatszanak egymas ellen, aztan majd meglatjuk mikor melyik nyer. Ennyi. Hol az egyik, hol a masik. CR7 golja igenis kifejezetten szep elfutasbol, eros, tavoli lobadabol erkezo passzbol egy pontos fejessel szuletett, nagy sebesseggel. Nem hiszem hogy elony ha ezt egy hatvedsor nem tudja kovetni, mert cserebe sokat passzol hatul. Szerintem ezt ki lehetett volna vedeni a Real modszerevel.

"Csak azt nem tudom elhinni, hogy ezt valakinek bizonygatni kell."

Nem.. ezt nem is kell, mert en nem ezt tagadtam.
hanem azt hogy a szepseg maga abbol fakad hogy megy a passzolgatos labdabirtoklos móka. Xavi es Iniesta se egy nagy cselguru. En nem tagadom hogy olyan villamgyorsan talaljak meg azt az embert - legtobbszor egymast - akivel tudnak valtani, kenyszeritozni. De ebben rejlik a labdafelhozatalok alapja, az a ket ember ennek a csapatnak Messi mellett az alappillére. De az akkro sem szep. Amit Pedro vagy Alves csinal neha, kurvanagy lovesek, azok szoktak neha emlekezetes pillanatokat okozni.
Messi embertelen, de ra is igaz h 1-2 cselt csinal, persze oszthatatlanul rovid ido alatt, alacsony sulyponttal, es leginkabb a kurvahirtelen irany- vagy sebessegvaltast. Ettol persze egy kozepesen jo hatved is elfekszik. Ez ugyes. De ezekben rejlik minden amitol szep a Barca jateka... a sok paszolgatas mar egy felido utan is unalmas. Szamomra es a kornyezetemben elok szamara temreszetesen. Na ezt viszont nem KELL magyarazni, mert ez megint csak szubjektiv.
Ronaldo klasszisokkal jobb jatekos volt mint Messi, mivel szerintem ot meg csak nem is zavarta ha utolertek. Messit meg nem lehet utolerni, de ha utolerik azert lenyegesen kisebb feladat szerelni, bar tagadhatatlanul zsenialis abban amit csinal.

"Cserekapust vetett be egy ilyen fontos mérkőzésen amikor Valdez is egészséges. Ez sokat elárul."

:) nem. nem arul el sokat. ez marginalis kerdes, a Pinto is elvonalbeli kapus, es a Valdes is szedett mar ki negyszer labdat a halobol 1 meccsen mikor Real volt az ellenfel. Tehat bizhatnal annyira a Barcaban, hogy nem 1-2 dolgon ment keresztul a Pinto mire odajutott ahol van. Egyebkent megjegyzem megyegszer volt is par fasza vedese, es nyilvan nem a Khedira-féle "faszbéna" lovesre gondolok, hanem igaz vedesre, pl Di Maria loveset kitolta a hosszabbitasban ami pont becsuszott volna. Nem vallalt vele nagyobb kockazatot, mert ott van a helyén ez a kapus, a golt benyalta volna Valdes is. (ahoyg kozvetiteskor irtak, talan(!) Van der Sar nem... talan)

"És ha ezt összekombinálod egy, a közönség többségének is tetsző, szép játékstílussal, akkor még profitábilisabb gépezetet hoztál létre."

Ez igy van. Ugyan, 99%-ban mar maga a gyozelem is eleg, de ha borzalmas aparatust igenybe véve evekig pallerozod a stilusod és csapatodét, akkor meg lehet az a maradek 1% elegedettsegi index is.
gondolj bele... Madirdban a foteren 100 emberbol - mert vegulis ők a mervadók - hany mondta volan h orlune de inkabb szomoru, mert bar gyoztek de nem szepen?! (hozzateszem ne vegyuk keszpenznek egyaltalan azt se hogy nem szepen.. hiszen azert mert te es kornyezteted igy latjatok, lehet hogy mashol tetszik az embereknek)
hiszen nem jol irod, mert a Madrid most is tamadofocit IS jatszik, cska komolyabban veszi a vedekezest, mert pl tobb volt a kapuralovesuk. Ok, a labdabirtoklas is egy erdekes statisztika, csak kevesebb koze van a tamadasokhoz, vagy legalabbis kevesbe kozvetlenul. Csak annyi h a Madrid kontrakbol tamad, az is tamadas. Es vegulis ne feledjuk hogy a BArca 2 meccsen nem rugott akciógolt.

TikiTaka 2011.04.23. 19:47:01

"Már hogyne szamitana.. ez baromsag, meg johogy szamit, sőt J.M. csapatai mindig a masodik evben szoknak ossze, javulnak fel. De még csak veletlenul se fedezz fel semmi torvenyszeruseget. :)"

Nem mondtam, hogy nem számítana, de ennyire, hogy 5-0ra kikapjanak? És akkor az pedig a végső szánalom, hogy arra fogják az egészet. Még nagyobb szánalom mint az a szöveg, hogy a legutóbbi 2 meccsen azért nem nyert barca mert pedro és villa formán kívül játszik. Én amúgy nem erre fogtam az elmúlt 2 mérkőzést, csak szimplán megemlítettem. Fő érvem az volt, a te "José megtalálta az ellenszert" állításodra, ami a két mecset illeti, hogy ki volt egyenlítve abszolút mértékben és mivel a két csapat hasonló játékosértékkel bír, nem lehet azt mondani, hogy ez ellenszer volt. Ellenszer akkor lenne, ha a Madrid jobb lett volna és megnyeri mindkét mérkőzést. Nem ez történt.

"Nem, de ha mondjuk van egy meccs, ahol az egyik 10-0 -ra nyer, a masik meg egy masik meccsen visszavag es 1-0 -ra vagy 2-1 -re nyer, akkor a focimeccsek eredmenyei ertelmeben az egyiket az egyik csapat nyerte, a masikat meg a masik."

Még mindig nem értetted a mondanivalóm lényegét, vagy csak nem akarod megérteni.

"Nem-nem. A Chelsea akkor egy ilyen aszsimetrikus, eltolt gyemant alakzatban allt fel, amiben Balllack volt az osztogato, es 10 labdabol kb 9-et Essientol kapott, es szinte minden passzuk oldalvaltas volt."

Hát persze, hogy kicsit máshogy védekezett és máshogy vezényelte a passzokat is, mivel nem ugyanazok a játékosok vannak 2 külön csapatban, így értelemszerűen nem lehet teljesen hasonlóképpen játszani. De a koncepciójuk lényege ugyanaz volt: szándékosan átadni az irányítáást a barcának, kivédekezni a támadásukat már a középpályán,s aztán kontrák, stb. Még a felállás is hasonló volt, ahogy te mondtad, alapvetően gyámánt alakban, ez tipikusan José kedvenc felállása. Úgy, hogy ezt a koncepciót, taktikát már jóval Mourinho előtt alkalmazták más klubbok, nincs benne semmi új.

"Es sajnos tul sokan gondoljak ugy hogy az a meccs legalabb 2 jogos buntetot lenyelt, szoval ahogy mondod,"

Épp ellenkezőleg, túl kevesen gondolják úgy.

"Ráadásul ugy irod, hogy "José Intere is"... érted: IS :)
azert a tudatalattid dolgozik... tudod te hoyg a chelsea lett volna dontos abban az evben ha igazsagosan nezzuk. Ennel tobb nekem nem is kell."

Ha az emberek pszichológiáját szeretnéd elemezni, akkor olyan témájú blogot ajánlanék neked.
De van benne valami, abban amit írtál. Olyan szinten siránkozott mindenki és csalónak nevezték a barcát (miközben a játékosoknak aztán semmi közük nincsen, hogy a bíró milyen ítéleteket hozott), hogy már néha én is elhiszem. De objektíven elemezve a dolgot, simán kaphatot volna a Barca 2 tizenegyest, amit valószínűleg értékesítettek is volna.

A többihez pedig annyit reagálnék, hogy hát jó, te így gondolod. Nincs értelme tovább vitatkozni, mert egyértelmű, hogy máshogy észleljük a világot. Nekem szép a passzjáték, neked nem. Nincs ebben semmi rossz. De ezt írtam az előző hozzászólásomban is. Bajom csupán annyi Mou-val, hogy az elmúlt két mecsben inkább antifocit játszott, még ha neked nem is az, az megint ok, de kérdezd meg az emberek többségét....máshogy látják. Ezt neked is be kell látnod. Még hugo sanchez is írt egy olyan bejegyzést, melynek címe "Miért kelett beszarni José?"
Egy ilyen szintű csapatnak, mint a reálnak ez véleményem szerint kissé szégyen, mivel máshogy is ki lehet állni a Barca ellen, ahogy azt mások is bebizonyították.
Mint Barca druker azt kell, hogy mondjam, nincs nagyobb elismerés annál, mint hogy a legnagyobb rivális annyira tart a Barcától, hogy kénytelen 7 védővel és (helyenként 0 csatárral) játszani, még a hazai közönsége előtt is.
Viszont nézőként azt kell mondjam, elrontja a meccset.
De ahogy mondtam, ha neked ezzel nincs bajod, hát jó, egészségedre.

Vita lezárva.

TikiTaka 2011.04.23. 20:03:00

@robot_:
Amúgy még hozzá szeretném tenni, hogy mint internetező és hozzászóló felelősséggel tartozol persze mások is, úgyhogy ajánlom neked, hogy hanyagold a csúnya szavakat, mint pl. a k*basz*t és társai. Két ok miatt: egyrészt gyerekek is olvashatják, ezzel pedig befolyásolod őket (aztán ki tudja, lehet te magad is gyerek vagy, ha nem akkor elnézést), másrészt pedig magadat is minősíted azzal...mondanom sem kell, hogy negatívan.

robot_ 2011.04.23. 20:13:52

@TikiTaka:
" Még nagyobb szánalom mint az a szöveg, hogy a legutóbbi 2 meccsen azért nem nyert barca mert pedro és villa formán kívül játszik. Én amúgy nem erre fogtam az elmúlt 2 mérkőzést, csak szimplán megemlítettem. Fő érvem az volt, a te "José megtalálta az ellenszert" állításodra"
Jo, hat ez megofgalmazas kerdese. Akkor nekem meg az a szanalom hogy pedro és villa formán kívül játszik, amit en mondtam azt meg "szimplan megelitettem". Hagyjal mar... :)

"Ellenszer akkor lenne, ha a Madrid jobb lett volna és megnyeri mindkét mérkőzést. Nem ez történt."
Ok, de egyet igen, es a masikon se lett 5-0, a lenyeg hogy melozott egy nagyot osz ota, es kurvara meg van az eredmenye az utobbi 210 perc alapjan. Ennyi. Sztem nem akarod erteni, es ezert szorszalhasogatosdit jatszol.

"Még a felállás is hasonló volt, ahogy te mondtad, alapvetően gyámánt alakban, ez tipikusan José kedvenc felállása. Úgy, hogy ezt a koncepciót, taktikát már jóval Mourinho előtt alkalmazták más klubbok, nincs benne semmi új."

De eppen ez volt a lenyege, hogy modositott rajta hogy asszimetrikus legyen a bal oldala az egesz csapatnak elorebb jatszott mint a jobb, es keresztbe-elore mente mindig a passz. Ez egesz mas azert, es nem nuansznyi valtoztatas, ha a labda utjat nezed akkor foleg nem... mindegy, az meg hogy maskor kitalaltak mar masok.. elmondanam neked hogy amit a Barca jatszik az is egy osregi dolog, nem tudom mi tehat a kulonbseg abban hogy amit a Chelsea akkor jatszott, azt is csinaltak mar kisebb kulonbsegekkel korabban. Egyebkent sem mondtam h nincs igy.

"Épp ellenkezőleg, túl kevesen gondolják úgy. "

Jajjj.. .mekkora kepmutatas. a Norveg rendorseg angol vagy spanyol szurkolokat toloncolt ki Norvegiabol... ugyan mar ... szted kik kerestek meg Ovebro-t. Mindenki tudja h a Chelsea buntetoit nyelte be. Ez baromsag, elvakultsag, kepmutatas.

"Ha az emberek pszichológiáját szeretnéd elemezni, akkor olyan témájú blogot ajánlanék neked.
De van benne valami, abban amit írtál. Olyan szinten siránkozott mindenki és csalónak nevezték a barcát (miközben a játékosoknak aztán semmi közük nincsen, hogy a bíró milyen ítéleteket hozott), hogy már néha én is elhiszem. De objektíven elemezve a dolgot, simán kaphatot volna a Barca 2 tizenegyest, amit valószínűleg értékesítettek is volna."

sztem ezt a reszet lezarhatjuk, mert viszonylag adott a dolog...
egy dolgot még:
en nem hibaztatok egyetlen barca jatekost se, tudom hogy nem tehetnek az Overbro dologrol. Csak attol meg a Chelsea -t sajnalom, bar nem kedvelem, ellenszenvesek. De van igazsagerzet azert...

" de kérdezd meg az emberek többségét....máshogy látják. Ezt neked is be kell látnod. Még hugo sanchez is írt egy olyan bejegyzést, melynek címe "Miért kelett beszarni José?""

Na szerintem itt baszod el... komolyan, ne akard az emberes tobbsegeben nyilatkozni. minek? Nincs igazad,mert nagyon, de nagyon regota jatszak a kontratamadast, joforman mar nem is strategia, csak ugy van... "Ha elbaszod es mindenkivel elorejossz, akkor szopni fogsz!" ... MONDÁÁ
És lám. akkor meg miert kell ugy csinalni, mintha nem a Barca nyilna ki tulsagosan, es lehetoseget ad a kontrara. Tán most akkor kapja be a Madrid, egyebkent a tavalyi Inter elleni meccsen még ok h antifoci, az mar tenyleg eleg masszivan vedekezes volt, de most nem, es nem lehetsz annyira arrogans, h megmondod masok szeirnt hogy van. Aki szereti az angol focit, az pl biztos elvezte a merkozest, es mar megbocsass, de szerintem tobb tizmillio ember van ezzel igy. Igenis nyert a Madrid, megerdemelten, es kar megprobalni ilyen korlatolt modon csorbitani, hogy amit a Barca nyer az szep meccs amit a Madrid az meg antifoci...
Hugo Snchez irt egy cikkett.... be ne fossak, es őt nyálazod? en le se szarom... tudom hoyg nem letezik, kb 10 napja regisztralt itt a blog.hu -n es leszarom mit ir.

"Mint Barca druker azt kell, hogy mondjam, nincs nagyobb elismerés annál, mint hogy a legnagyobb rivális annyira tart a Barcától, hogy kénytelen 7 védővel és (helyenként 0 csatárral) játszani, még a hazai közönsége előtt is.
Viszont nézőként azt kell mondjam, elrontja a meccset."

na ez mar annal inkabb hozzaallas, ez a beszed, en is ezt mondom. Nem kell azon frocsogni, inkabb oruljon a Barca es elvezze hoyg akkora vedelemmel kell ellene kiallni, de utanna akkro nem kell frocsogni, ha az ellenfel taktikaja eleri a celjat. Ez tökeletesen ugyanaz mintha más csapatok elkezdenének sípolni, hogy mi az hogy a barca ilyen sok emberrel ilyen kozel jon a kapujukhoz. Kesz rohej. Hagy dontse mar el egy csapat hogy milyen taktikaval milyen taktikara valaszol. A Real nyert. Ma pl nyitottabban jatszottak, kaptak 3-at, de egy tartalekos csatarsorral, joreszt CR7 nelkul is rugtak 6-ot.

Na, igy hogy en is elmondtam a gondolataimat, vita lezarva. :)

robot_ 2011.04.23. 20:15:17

@TikiTaka:
Koszonom az eszrevetelt, es szandekosan nem irok soha csunyat, bar elofordul hogy az oda nem figyeles miatt igen. Ha ez igy van elnezest, es ha eztan ilyet irok, akkor sem direkt van, tehat nem orom csunyan irni, csak elofordul. Bocsi.

tom55 2011.04.23. 22:32:12

www.abload.de/img/messi02-rmczoxc.gif ennyit a gyáva, cselezés nélküli játékról:)

robot_ 2011.04.23. 22:35:18

@tom55:
de nyilvan ki van rajta?
Messi... az egyetlen akirol sose mondanam h nem jo 1-1 be.
Ilyet asszem nem sok Barca jatekos csinalna rajta kivul, a masik hogy azert egyben az a szemely is messi akihez nagyon nem mereszel nyulni senki, talan az ősbarbár pepét leszamitva, de neki semmi se szent.

robot_ 2011.04.23. 22:38:01

@tom55:
bar mondjuk ez azert elgondolkodtato:
sportgeza.hu/futball/2011/04/23/messi_50_gol_az_uj_spanyol_szezoncsucs/

Ja, hat a Messi az spiler az biztos.. de Messi ugyanigy kirína más csapatokbol is, sztem azt a csavot sehol nem tudna a mai vilagon utolerni senki, meg CR7 se, legalabbis ilyen oldalra elfutós iranyvaltos dolgokban nem, es mint latszik gollovesben sem.

tom55 2011.04.23. 22:58:34

Viszont most olvastam, hogy mou vinné yayát, hatalmas hiba volt elengedni, mert pont ő volt az, aki kiküszöbölte azt, amiről volt itt szó (a változtatási képesség hiánya), ő tudott váltani, bilbao elleni kupadöntőn megindult, rábombázta és rohadt nagy gól lett, onnantól mindenki felszabadultan játszott

robot_ 2011.04.23. 22:59:58

@tom55: igen??
na ez meglep.
Es Toure mit reagalt?
Honnan amugy a hir?
(nem azert hogy nem hinnem, csak el akarom en is olvasni)
koszi

tom55 2011.04.23. 23:08:58

csak azért lenne érdekes, mert pár hónapja azt mondta touré, hogy ő mindig culé marad...viszont ezzel a madrid ott folytathatná ahol abbahagyta, mikor eladta makalelét

robot_ 2011.04.23. 23:13:15

@tom55:
szerintem nem fog menni a Madridba. Szerintem pont ez a hir amivel el lehet adni egy csomo lapot. Nekem nem ugy tunik ez a csavo mintha egy rakas szar lenne. Marmost nem mintha valaki a Madridba jatszik akkor egy rakas szar lenne, de azert ismerem a ket szurkoloi tabor hozzaallasat az ilyen transzferekhez. Menne Figo mellé a sorba. Aztan majd ki tudja, de remelem azert nem.

tom55 2011.04.23. 23:36:31

Hát nekem sem, remélem nem cáfol rám

luqe 2011.04.24. 11:26:43

Ebből a nyalatkozatból is látszik, hogy gardiola egy egységsugarú edző. Szerinte az a bajnokság mondja el a legtöbbet, ahol gyakorlatilag a Real Madridon kívül nincs ellenfelük, de még csak megközelítőleg se. 10 fordulóként van egy élesebb meccsük, ahol épp egy akkor jó passzban levő csapattal futnak össze. Ilyenkor vagy kiszopnak (lásd Hercules a nou campban) vagy némi szerencsével nem (Sporting Gijon idegenben, Valencia idegenben, Sevilla idegenben). Vagy épp a Levante a nou campban, a bajnoki meccsen. Ha CSAK ezeknek a felsorolt meccseknek az egyik része nem úgy alakul ahogy alakult, akkor már nem így áll a bajnokság. Persze sok a HA...

Pep persze nem teljesen hülye, gondolom végzett általános iskolát vagy ilyesmit, vagy hallott valakitől ezekről a nemzeti bajnokságokról, mert alapvetően még igaz is lehetne, hogy egy egész szezonon át tartó megmérettetés a végén jobban megmutathatja egy csapat erejét, vagy valódi helyét, csak azt felejtette el, hogy ez ott működik, ahol sokkal több az azonos képességű csapat. Lásd Anglia, ahol szintén vannak gárdák, akiket 5-6-8 góllal hazaküld egy topcsapat, de egy PL 10. helyezett már nem asszisztál a MU-nak.

Barca-Madrid

Az év futballeseménye, oda-vissza és még kétszer egymás ellen a világ két legjobb csapata. Vigyázat! Szándékosan elfogult írásokat tartalmaz!

Friss topikok

  • haszán: @gömbgilisz legalább kétgólos real-győzelem lesz holnap (2011.08.13. 22:51) Iker a négy meccs madridi MVP-je
  • robot_: @grayman89: fuj bazmeg, elolvastam vegig az ömlengésed... bazmeg... egyszeruen a vilag egy jobb h... (2011.05.07. 14:53) Alvessel nem nagyon törődtek a társai
  • flea: @nlght84: tehát ha jól értem, te azt állítod, hogy a lesszabály célja a bejátszott terület, illetv... (2011.05.05. 16:05) Végre mi játszunk fehérrel
  • Pampák Bikája: @Guss Grissom: mutogatni való kis pöcs fagy fiacskám. Zsidózni persze nem itt kell, hanem a te csa... (2011.05.05. 15:10) Mourinho már megint csalni fog
  • karikaV43: Mi lenne ha a realisták saját blogjukba trollkodnának.Elég volna gratulálni és ennyi,mit bíróztok ... (2011.05.04. 21:15) Rutinmunka

Linkblog

Archívum

süti beállítások módosítása